"Kūrybinė komiksų laboratorija" bibliotekoje

"Kūrybinė komiksų laboratorija" bibliotekoje



0001_378177663_632999648940502_6359807327291940791_n3_1697491276-53d21576b2952a2714506c36ecfc6718.jpg

Rugsėjo 11 dieną į biblioteką atskubėjusių moksleivių laukė turininga programa. Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Milda Bulzgienė vaikams pristatė atliktą tyrimą „Vaikų ir paauglių mėgstamiausių knygų rinkimai“. 150 1 - 8 klasių moksleivių atsakė į 6 anketos klausimus, išvardino 420 knygų, kurios paliko didžiausią įspūdį, paskatino skaityti ir domėtis grožine literatūra. Skaidrių pagalba buvo pristatytos dažniausiai paminėtos knygos, užėmusios pirmąsias vietas šiuose rinkimuose.

Vėliau knygų iliustruotoja bei komiksų kūrėja Greta Alice klausė renginio dalyvių, ar jie žino, kas yra komiksai, kaip jie kuriami ir ar jie privalo būti juokingi? O kaip atsiranda patys garsiausi kompiuterinių žaidimų veikėjai? Ar matydami tik šešėlius, galėtumėte atpažinti pačius garsiausius animacinių filmukų personažus? O ar žinote, kuo panašūs filmas ir grafinė novelė? Edukacinio užsiėmimo metu viešnia vaikams trumpai papasakojo apie komiksų atsiradimo istoriją, pagrindinius komiksų kūrimo principus, veikėjų dizaino (character design) subtilybes, atskleidė keletą paslapčių, kaip net patį rimčiausią nutikimą paversti juokinga istorija, gyvai iliustruodama pristatė skirtingus komiksų stilius bei pakvietė pasitelkti burtus ir visiems kartu sukurti… netikėtą veikėją! Renginio metu mokiniai ne tik įgavo vertingų žinių, kaip pradėti bei vystyti nuoseklią pagavią istoriją pasitelkiant vizualią kalbą, bet ir mokėsi neįtikėtiniausiems daiktams suteikti žmogiškąsias ypatybes, analizavo savo emocijas, stipriąsias bei silpnesniąsias savybes, bandė į save pažvelgti kaip į herojų – kokia gi būtų mano supergalia, o gal super baimė?
Antroje susitikimo dalyje vaikams buvo pateikiami kūrybinės užduoties paruoštukai, kuriuose susisteminta edukacijos metu aptarta medžiaga, tad mokiniai galėjo sukurti apgalvotą, ryškų veikėją bei nuoseklų komiksą. Siekiant skirti dėmesio kiekvienam dalyviui, burtų keliu kiekvienas mokinys gavo skirtingas kūrybines užduotis – unikalų veikėją bei nutikimą, kuris tapo atspirties tašku kuriant komiksą.
„Kūrybinė komiksų laboratorija“ – projekto „Dailininkas ir vaikiška knyga 2023“ , finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos ir Raseinių rajono savivaldybės, renginių ciklo dalis. Projektas Lietuvos kultūros tarybos finansuotas pagal TKR (Tolygi kultūrinė raida) Kauno aps. prioritetą: kultūros paslaugų prieinamumo ir pasiekiamumo didinimas.

Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė