Edukacinis užsiėmimas "Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais"

Edukacinis užsiėmimas "Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais"



0001_babilaite3_1604751045-cd001392bc565cc7bb9a2be669aaaa51.jpg

Spalio 16 dieną virtualų edukacinį užsiėmimą „Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais“ Raseinių Šaltinio progimnazijos 2-3 klasių moksleiviams pravedė meno terapeutė, dailininkė, knygų iliustruotoja, pirmosios Lietuvoje bežodės knygos „(Ne) Vienas“ autorė Ieva Babilaitė.

Knyga „(Ne) Vienas“ pasakoja apie šuns ir varniuko draugystę. Knygoje vaizduojamas varniukas dėl kažkokių priežasčių ir aplinkybių pasijunta vienišas, visų atstumtas, nerandantis sau vietos. Tačiau jis nebando nieko keisti – nulipti nuo šakos ir apsidairyti aplink. Ir vieną kartą nutinka taip, kaip dažnai nutinka tikrame gyvenime – papūtus vėjui varniukas nukrenta nuo šakos. Ir ten, apačioje, susiranda draugą. „Dažnai, žmogui, paskendusiam vienatvėje, reikia nedidelio impulso, gal tik apkabinimo, kad būtų galima pamatyti viltį ir kryptį, kad gyvenimas įgautų naujų atspalvių. O būtent draugystė yra vienas ir greičiausiai suveikiantis tokių situacijų sprendimo būdas“, – sako dailininkė.

Knygos iliustracijos sukurtos neeiline technika. Dailininkė atrado puikią priemonę personažams ir jų aplinkai sukurti – popieriaus plėšymą. Ištapytas popieriaus lapas suplėšomas į įvairių dydžių juosteles ir gabalėlius, tuomet iš jų dėliojami personažai, aplinkos detalės. Nufotografuotas darbas tampa knygos iliustracija. Knyga apie šuns ir varniuko draugystę skatina atidžiai stebėti iliustracijas, o žodžius kurti patiems skaitytojams. Taip lavinama vaikų vaizduotė ir kūrybiškumas.

Pristačiusi renginio dalyviams savo unikalią knygą, dailininkė pakvietė visus į meno terapijos edukacinį užsiėmimą „Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais“. Pagrindinė užduotis buvo iš spalvoto popieriaus juostelių, skiautelių sukurti paukštį, suteikti jam vardą, o vėliau, gal būt, net sugalvoti šiam savo personažui kokią nors istoriją. Netrukus vaikų sukurti paukščiai stebino dailininkę originalumu, spalvų gama, vardų įvairove ir sąmoju.

Edukacinis užsiėmimas „Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais“ yra Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje įgyvendinamo projekto „Dailininkas ir vaikiška knyga 2020“ renginių ciklo dalis. Projekto partnerė – Raseinių Šaltinio progimnazija. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Raseinių rajono savivaldybė.

 

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė