Balandžio 2 -oji - Tarptautinė vaikų knygos diena

Balandžio 2 -oji - Tarptautinė vaikų knygos diena



0001_svetaineipaveiksliukas_1585844901-a23e6162e431e71eea5660d30a5c59af.jpg

Balandžio 2-oji – žymiojo danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 m. pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena.

Šios šventės idėja priklauso Jellai Lepman. 1967 m. ji parašė atvirą laišką pasaulio skaitytojams ir paragino švęsti šią dieną. Nuo tol šventę kasmet remia kurios nors šalies IBBY skyrius. Tos šalies rašytojas parašo visuomenei laišką – kreipimąsi, o dailininkas kuria plakatą knygos ir skaitymo tema. Tekstas verčiamas į pagrindines pasaulio kalbas ir kartu su plakatu siunčiamas į visas pasaulio šalis, kuriose veikia IBBY organizacijos nacionaliniai skyriai. Kreipimasis ir plakatas tampa pagrindine Tarptautinės vaikų knygos dienos publikacija.

2020 m. Vaikų knygos dienos rėmėjas – IBBY Slovėnijos skyrius. Plakatą, o tiksliau – sulankstomą kubą, sukūrė du Hanso Christiano Anderseno premijos nominantai. Teksto autorius – literatūrologas, universiteto docentas ir rašytojas Peteris Svetina, kurio knygos išverstos į aštuonias kalbas, tarp jų – ir į lietuvių. Piešinį nupiešė dailininkas Damijanas Stepančičius.

„Žodžių alkis“, taip vadinasi Peter Svetina kreipimasis, kuriame pabrėžiama, kad alkis būna ne tik fizinis, bet ir kultūrinis, ir patariama, kaip jį numalšinti. Kreipimosi teksto vaizdo įrašą (skaito teksto vertėja iš slovėnų kalbos Gabija Kiaušaitė), plakatus ir kitą svarbią informaciją rasite čia.

IBBY Lietuvos skyrius šiais metais ėmėsi naujos iniciatyvos – nuo šiol kiekvienais metais bus galima pasigėrėti ir lietuvių autorių kurtu plakatu. Kviečiame šeimas, mokyklas, bibliotekas bei visus norinčius kartu švęsti šią prasmingą šventę: pasigėrėti Aušros Kiudulaitės specialiai šiai progai nupieštu ir Ingos Dagilės sumaketuotu plakatu, susipažinti su kasmet vis kitos šalies rašytojo siunčiama žinute viso pasaulio skaitytojams ir tiesiog pasimėgauti mėgstamomis knygomis – skaityti jas, vaidinti, iliustruoti, žaisti, dovanoti vieni kitiems.

Užfiksuokite, kaip Jūs minėjote šią dieną, ir siųskite piešinius, nuotraukas, tekstus, vaizdo įrašus ar kitokio formato informaciją el. paštu info@ibbylietuva.lt iki š. m. balandžio 12 dienos.

Įdomiausiai, išradingiausiai atšventusiems bus įteiktas prizas – geriausių metų knygų rinkinys.

Laimėtojai bus paskelbti balandžio 20 d. Su jais bus susisiekta asmeniškai.

IBBY Lietuvos skyriaus informacija