Labdaros ir paramos fondo "Švieskime vaikus" knygelės iškeliavo pas jaunuosius skaitytojus

Labdaros ir paramos fondo "Švieskime vaikus" knygelės iškeliavo pas jaunuosius skaitytojus



0001_lirparamos-akcija_1578318984-5b2b1f1f9cd9910f1413241fd557396d.jpg
Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus" įkurtas 2013 metais. Jo steigėjai – muzikantas, prodiuseris ir aktorius Andrius Mamontovas ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Ramūnas Karbauskis. Fondo misija – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas, darželius, vaikų dienos centrus bei visas kitas kultūros, švietimo ir socialinių paslaugų įstaigas, dirbančias su vaikais, geriausiomis lietuvių autorių knygomis vaikams. Siekdamas įgyvendinti šį siekį, fondas bendradarbiauja su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi, Lietuvos rašytojų sąjunga ir kasmet skelbia „Nacionalinį vaikų literatūros konkursą" rašytojams ir dailininkams.
Fondo steigėjai A. Mamontovas ir R. Karbauskis 2015 metais pradėjo didžiausią Lietuvos istorijoje knygų leidybos projektą „Vaikų bibliotekėlės". Projektas tęstinis ir jį planuojama tęsti 20 metų. Per šį laikotarpį numatyta išleisti ir padovanoti knygų dešimčiai tūkstančių vaikų bibliotekėlių. Kasmet išleidžiama 10-15 geriausių lietuvių autorių – vaikų literatūros klasikų ir Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatų – knygų.
Pirmieji „Vaikų bibliotekėlės" komplektai Raseinių rajono bibliotekas, mokyklas, vaikų darželius, vaikų globos bei vaikų dienos užimtumo įstaigas pasiekė 2015 metų pavasarį. 2016 metais bibliotekėlės pasipildė 13 pavadinimų leidiniais. 2017 m. kiekviena iš 50 įstaigų gavo po 2 komplektus 9 pavadinimų knygų. 2018 metais Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos filialai gavo po 3 egz. , o kitos įstaigos po 2 egz. 9 pavadinimų knygų.
2019 metais spalio 31 dieną Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje 5 kartą rajono bibliotekininkams buvo įteiktos labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ knygelės. Jas įteikė fondo savanorė, Lietuvos Respublikos seimo vicepirmininko Arvydo Nekrošiaus padėjėja Raseinių rajone Skaidrutė Žuvelaitienė. Jos iniciatyva šios knygelės labai operatyviai pasiekė rajono mokyklų bibliotekas, vaikų lopšelius/darželius, vaikų ir neįgaliųjų dienos centrus ir netgi Raseinių ligoninės Vaikų ligų skyrių. Skubėti vertėjo, nes mažieji rajono skaitytojai nekantravo dalyvauti akcijoje „Metų knygos rinkimai 2019“. Net 3 knygos iš šį kartą 8 dovanojamų vaikams fondo leidinių autoritetingos komisijos buvo atrinktos dalyvauti „Metų knygos 2019„ rinkimuose kaip itin kokybiškos ir turinčios išliekamąją vertę. Tai Tai Dovilės Zavedskaitės „Lietus ir skafandras“, Ignės Zarambaitės „Stebuklingi senelio batai“ ir Pauliaus Norvilo „Strykt pastrykt“.
Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus fondas pasipildė net 5 egzemplioriais kiekvieno iš 8 pavadinimų knygų, viešosios bibliotekos filialai pasipildė po 3 egz., kitos švietimo ir socialinės globos įstaigos – po 2 egz.
 
 
Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė