Jaunieji skaitytojai renka "Metų knygą 2019"

Jaunieji skaitytojai renka "Metų knygą 2019"



0001_svetainei4_1577702521-0edb91cb47f4a5ab51e8dfe697b93fd7.jpg
Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. Akcijos tikslas – skatinti gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra. Kiekvienais metais išrenkami geriausi kūriniai išleisti nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos iki einamųjų metų rugpjūčio 31 dienos. Autoriniai darbai rungiasi publicistikos ir dokumentikos, poezijos, vaikų, paauglių ir suaugusiųjų knygų kategorijose. Po skaitytojų balsavimo laimėję laureatai tradiciškai apdovanojami Vilniaus knygų mugėje.
Prie šios akcijos jau kelinti metai iš eilės prisideda ir Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyrius, skatindamas savo jaunuosius skaitytojus rinkti geriausią kūrinį vaikų knygos kategorijoje. Autoritetinga komisija iš viso praėjusių metų vaikų literatūros derliaus išrinko penketą puikių kūrinių. Tai Dovilės Zavedskaitės „Lietus ir skafandras“ (Labdaros ir paramos fondas Švieskime vaikus), Ignės Zarambaitės „Stebuklingi senelio batai“ (Labdaros ir paramos fondas Švieskime vaikus), Pauliaus Norvilo „Strykt pastrykt“ (Labdaros ir paramos fondas Švieskime vaikus), Tomo Dirgėlos „Benas – sapnų siuvėjas“ (leidykla Tyto alba) ir Vytauto V. Landsbergio „Pūkis karalius“ (leidykla Dominicus Lituanus). Iš šių knygelių patys skaitytojai balsavimo būdu turi išrinkti „Metų knygą 2019“. Balsuoti galima iki 2020 m. vasario 14 dienos interneto svetainėje http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?-721468555
Pirmieji su šiais kūriniais buvo supažindinti Raseinių Šaltinio progimnazijos I a klasės mokiniai. Jiems vaikiškas knygeles pristatė skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė. Ji kartu su renginio dalyviais aptarė leidinių iliustracijas, pateikė informacijos apie autorius ir iliustruotojus, o vieną kūrinį – Vytauto V. Landsbergio „Pūkį karalių“ čia pat perskaitė garsiai. Tris savaites vaikai galėjo visas penkias rinkimų akcijoje dalyvaujančias knygeles savo klasėje skaityti, vartyti, gėrėtis iliustracijomis, aptarinėti patikusius tekstus ir, žinoma, balsuoti už labiausiai patikusią knygą.
Gruodžio 17 ir 18 dienomis du „Metų knygos 2019“ rinkimuose dalyvaujantys knygų komplektai iškeliavo į Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos 2 a ir 3 b klases. Čia knygas vaikams pristatė Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Gintė Pareigė.
 
Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Gintė Pareigė