Pasakos gestų kalba

Pasakos gestų kalba



0001_maxresdefault-1_1576486157-94d70e331ace6b402e2ecbb0819b2889.jpg

Kauno apskrities viešoji biblioteka parengė dešimt pasakų vaizdo įrašų gestų kalba. O viskas prasidėjo dar 2015-aisiais metais, kuomet bibliotekos komanda ir klausos negalią turinčių asmenų bendruomenė ėmėsi iniciatyvos, kurios tikslas – sukurti pasakų gestų kalba archyvą. Tuomet iš Kultūros tarybos gavus dalinį finansavimą buvo sukurti pirmieji Lietuvoje pasakų gestų kalba vaizdo įrašai klausos negalią turintiems vaikams.

Naujų pasakų poreikį ne kartą išreiškė klausos negalią turinčių asmenų bendruomenės atstovai, todėl buvo pradėta ieškoti galimybių šią veiklą tęsti. 2018 metais bibliotekai pasinaudojus aukojimo portalo aukok.lt galimybe paramą gauti iš kiekvieno norinčiojo prisidėti prie tokių pasakų kūrimo, buvo sukurtos dar 8. Šiais, 2019 metais, rugpjūčio mėnesį, baigtas įgyvendinti trečiasis Kultūros tarybos dalinai finansuotas projektas „Pasakos gestų kalba“ – archyvas papildytas dar dešimčia naujų užsienio šalių pasakų įrašų gestų kalba.

Projektas „Pasakos gestų kalba“ buvo baigtas įgyvendinti 2019 m. vasaros pabaigoje, tačiau tuo viskas nesibaigė. Projekto sumanytojai ir organizatoriai panoro, kad žinia apie naujas vaizdo pasakas gestų kalba pasiektų kuo daugiau vaikų! Rugsėjo mėnesį šia žinia jie pasidalino su Raseinių M. Martinaičio viešosios bibliotekos, o spalį – Vilkaviškio raj. viešosios bibliotekos skaitytojais. Rugsėjo 24 dieną atvykę į Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešąją biblioteką jie susitiko su Raseinių Šaltinio progimnazijos trečiokais. Renginio metu vaikai žiūrėjo pasakas, išmoko gestais parodyti savo vardą ir net pasigamino įsegamus ženkliukus.

Pasakų gestų kalba vaizdo įrašų archyvo ieškokite Kauno apskrities viešosios bibliotekos YouTube kanalo grojaraštyje „Pasakos gestų kalba 2019“. Pasakas į gestų kalbą vertė Arnoldas Matulis, vaizdo įrašų iliustracijas kūrė dailininkė Roberta Mašidlauskytė, projekto vadovė KAVB Vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Ieva Birmantaitė. Šiame kanale taip pat rasite visas ankstesnes pasakas bei kitus įrašus su vertimu į gestų kalbą.