Šventėje "Skambėk, lietuviškas žodi..." - ir vaikams skirtos veiklos

Šventėje "Skambėk, lietuviškas žodi..." - ir vaikams skirtos veiklos



0001_20190507_095955_1579019911-e805158141407efd834577f0bb7138ec.jpg
Gegužės 7-oji – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena – Raseiniuose pažymėta puikia švente „Skambėk, lietuviškas žodi...“, skirta Lietuvos valstybės nepriklausomybės 100-čiui ir spaudos atgavimo 115-kai metų paminėti. Jos organizatorė – Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka sukvietė raseiniškius ir miesto svečius į prasmingus renginius.
Nuo pat ryto garsiniai skaitymai netradicinėse erdvėse vyko rajono kultūros ir švietimo įstaigose, miesto aikštėse, Maironio parke ir Vytauto Didžiojo gatvėje. Viešose erdvėse skaitomi tekstai ne vieną praeivį suintrigavo, privertė stabtelėti ir pasiklausyti. 
Raseinių miesto lopšelyje-darželyje „Liepaitė“ vyko garsiniai skaitymai „Meškiukų istorijos“. 3 skaitymuose dalyvavo net šešių grupių ugdytiniai. Pasakas vaikams skaitė Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Gintė Pareigė ir skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė. Vaikai buvo supažindinti su viešojoje bibliotekoje įkurdintos knygų ir lėlių - literatūrinių personažų parodos "Atėję iš knygų" eksponatais - garsiais meškučiais. Tai Mikė Pūkuotukas, meškiukas Pedingtonas, lokys Balu, panda Kung Fu. Darželinukai pademonstravo puikias žinias apie meškinus, gyvenančius gamtoje ir atidžiai klausėsi garsiai skaitomos knygelės "Įkyrūs triušiukai".
Artėjant vidurdieniui, Viešosios bibliotekos kiemelyje prasidėjo skaitymo terasos atidarymo ceremonija. Susirinkusieji išgirdo jos atsiradimo istoriją, pasiklausė nuotaikingai skaitomų jaunųjų Raseinių meno mokyklos teatro „Svajoklis“ moksleivių eilių. 
Vieni paskaitę, kiti pasiklausę lietuviško žodžio skambesio, sugužėjo į Nepriklausomybės gynėjų aikštę dalyvauti knygos mylėtojų pagerbimo šventėje. O ji prasidėjo visiems susirinkusiems skaitant Mikalojaus Daukšos „Prakalba į malonųjį skaitytoją“. Vėliau aikštę užliejo muzika, dainos, posmai ir nuoširdžios padėkos. Direktorė dėkojo šventės globėjai – Raseinių rajono savivaldybei, partneriams – Raseinių rajono kultūros centro, Raseinių meno mokyklos meno kolektyvams, skaitovams ir jų vadovams, ištikimiausiems rajono bibliotekų skaitytojams, mokytojams. Visiems jiems įteiktos vardinės padėkos ir kuklios dovanėlės.
Rūta Gudžiūnienė