Astridos Lindgren gyvenimo ir kūrybos takais

Astridos Lindgren gyvenimo ir kūrybos takais



0001_dsc08481_1576229031-836010943a40ec1ea271f72ec0f18f08.JPG
Šių metų 19 – osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tema – „ATEIK – SUŽINOK IR IŠMOK“. Šios savaitės proga Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos Viduklės ir Nemakščių filialų vyresn. bibliotekininkės Janina Gečaitė ir Aušra Užmedzkienė nusprendė savo jaunuosius skaitytojus supažindinti su garsios vaikų literatūros klasikės, vienos populiariausių pasaulyje vaikų rašytojos Astridos Lindgren (1907 – 2002) gyvenimu ir kūryba.
Rašyti Astrida Lindgren pradėjo būdama 37 ir kūrė beveik 50 metų. Ji parašė apie 80 įvairių žanrų kūrinių – nuo paveikslėlių knygelių iki detektyvų, nuo realistinių vaizdelių iki pilnų išmonės literatūrinių pasakų. Talentingoji rašytoja yra gavusi apie 40 įvairiausių premijų ir apdovanojimų, o jos knygos (2017 metų duomenimis) išverstos į 100 pasaulio kalbų. 27 knygos išverstos į lietuvių kalbą ir daugkartiniais leidimais pateikiamos jau ne vienai mūsų skaitytojų kartai. Bet ne skaičiai čia svarbiausia. Pati Astrida sakė, kad jai nėra nieko svarbiau nei blizgančios jos knygas skaitančių vaikų akys.
Papasakoti apie rašytojos gyvenimą ir kūrybą Viduklės ir Nemakščių filialų jauniesiems skaitytojams balandžio 18 dieną buvo pakviesta Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė, kuri dalyvavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus organizuotoje teminėje kelionėje „Švedų vaikų rašytojų gyvenimo ir kūrybos keliais“. Didžioji dalis aplankytų objektų buvo skirti garsios rašytojos atminimo įamžinimui.
Virtuali, kelionės nuotraukomis iliustruota renginių dalyvių pažintis su Pietų Švedija prasidėjo maždaug už 300 km. nuo Stokholmo – Vimerbyje. Tai gimtasis rašytojos miestas, kuriame nuo 1981 metų veikia pramogų parkas „Astridos Lindgren pasaulis“. Jame įkurtas mini miestelis, kuriame galima atpažinti žymiausių Astridos knygų veikėjų aplinką: Pepės Ilgakojinės vilaitę, Karlsono stogą, Plėšikų pilį, Madikės sodybą. Vimerbio pakraštyje – Neso vienkiemis, kuriame gimė būsimoji rašytoja. Netoli sodybos stovinčiame paviljone įrengta turtinga ekspozicija „Viso pasaulio Astrida Lindgren“. Dar už keliolikos kilometrų – Sevedstorpas, Astridos tėvelio tėviškė, kuri yra Padaužų kaimo prototipas ir knygos „Padaužų kaimo vaikai“ veiksmo vieta. Paskutinis Smolando provincijoje aplankytas objektas – Vimerbio kapinaitės, kur šeimos kape palaidota ir Astrida Lindgren. Dar vienas unikalus rašytojos knygų veikėjų pasaulis – Stokholme veikiantis pramogų paviljonas „Junibakenas“ su originalia atrakcija – kelione pasakų traukiniu, aplankant įvairiausius Lindgren knygų herojus.
Renginių dalyviai džiaugėsi iš kelionės po Švediją į Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešąją biblioteką atkeliavusiomis lėlėmis – literatūriniais personažais: Pepe Ilgakojine, Karlsonu, Emiliu iš Lionebergos ir jo sesute Ida, vartė į nemenką krūvelę sukrautas rašytojos knygas, kurias pažadėjo skaityti. Skaidrėmis iliustruotas pasakojimas sudomino ir vaikus, ir suaugusius klausytojus. Literatūrinėse valandėlėse „Astrida Lindgren, kuri gyvena visur“ dalyvavo Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos 3 klasės moksleiviai ir jų mokytoja Raigeda Buzienė, Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos 3 klasės moksleiviai ir jų mokytoja Milda Grinevičienė bei 2 klasės moksleiviai ir jų mokytoja Jūratė Dumskienė.
 
Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos Viduklės filialo vyresn. bibliotekininkė Janina Gečaitė, Nemakščių filialo vyresn. bibliotekininkė Aušra Užmedzkienė