Balandžio 2 –oji – Tarptautinė vaikų knygos diena

Balandžio 2 –oji – Tarptautinė vaikų knygos diena



0001_plakatas2_1553678591-564c69b20e41c28564301500abb005c4.jpg
Balandžio 2-oji – garsaus pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 metų pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Balandžio 2 dieną vyksta vaikų literatūros renginiai, parodos, susitikimai su vaikų knygų kūrėjais. Šventės iniciatorė yra Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY). Kasmet šventę remia vis kitas IBBY nacionalinis skyrius. Vis kitos IBBY priklausančios šalies kūrėjai įgyja teisę kurti plakatą ir rašyti kreipimąsi, kuris verčiamas į įvairias pasaulio kalbas, publikuojamas žiniasklaidoje, skaitomas renginiuose ir kartu su plakatu platinamas visame pasaulyje. Jais pasipuošia įvairios pasaulio bibliotekos, mokyklos, kitos kultūros įstaigos – visi, kuriems svarbi vaikų knyga ir skaitymas.
Šie metai lietuvių vaikų literatūrai – itin sėkmingi. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius laimėjo tarptautinę atranką ir tapo 2019 metų Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėju. Todėl balandžio 2-ąją – Tarptautinę vaikų knygos dieną – Lietuvos vardas plačiai suskambės pasaulyje. Beveik 100 pasaulio šalių vaikai ir visi, besidomintys vaikų literatūra, galės pamatyti specialiai šiai progai Kęstučio Kasparavičiaus pieštą plakatą ir perskaityti jo laišką-kreipimąsi. Jo kurto plakato ir kreipimosi pagrindinė idėja – „Knygos padeda neskubėti“.
K. Kasparavičius – vienas žymiausių ir talentingiausių Lietuvos knygų vaikams autorių, Astridos Lindgren atminimo premijos, H. Ch. Anderseno medalio – reikšmingiausių apdovanojimų, teikiamų knygų vaikams kūrėjams, – nominantas, įvairių prestižinių konkursų laimėtojas. Lietuvoje jau pasirodė per 60 jo iliustruotų knygų, nemažai jų paties kūrėjo ir parašytos. Gimtinėje autorius yra gavęs visus galimus didžiausius apdovanojimus, skiriamus už vaikų literatūrą, yra vertinamas kritikų ir mylimas skaitytojų. K. Kasparavičius taip pat gerai žinomas ir užsienyje, jo knygos išverstos į 27 pasaulio kalbas.