Apie senovės baltus - linksmai ir išradingai

Apie senovės baltus - linksmai ir išradingai



0001_dscf1594kopija_1553606985-091d2097e923e4daef195c960fa4fc10.jpg
Kovo 7 dieną Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje vyko turininga edukacinė veikla, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. , pIstorinės edukacijos programa „Senovės baltų gyvensena“ buvo skirta 3 – 4 klasių mokiniams, o ją pravedė VšĮ „Vikingų kaimo“ darbuotojai Judita ir Mindaugas Korsakai, pristatantys savo įstaigą kaip „patyrimų muziejų po atviru dangumi“. Į tris iš eilės vykusius užsiėmimus atskubėjo Raseinių Šaltinio progimnazijos ir Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos trečių – ketvirtų klasių moksleiviai.
Programos metu vedantieji supažindino vaikus su senovės apranga, buitimi, maistu, kario gyvenimu ir pramogomis. Čia buvo naudojamas edukacijų patyriminis metodas, kai būtent daiktai pasakoja tikrąją istoriją, atskleidžia ankstyvųjų viduramžių laikotarpio buitį ir papročius. Kiekvienas renginio dalyvis pasipuošė senovine sermėga, pamatė ir netgi galėjo pasimatuoti puošnius išeiginius rūbus, šiltus apsiaustus, apžiūrėti to meto moterų papuošalus. Vaikai turėjo galimybę paragauti senovėje vartotus maisto produktus: kanapių sėklas, skrudintus kviečius, skaldytus riešutus, kuriuos pirmiau turėjo patys išlukštenti specialiu prietaisu. Valgydami iš senovinių indų, vaikai mokėsi viduramžių etiketo taisyklių.
Programos metu buvo taikomi įvairūs interaktyvūs metodai: komandinės rungtys, žaidimai, vyko senovinių buities ir karybos rekonstrukcijų „pačiupinėjimai“. Renginio dalyviai vaizdžiai susipažino su to meto kario kasdienybe: turėjo galimybę pajausti tikro kalavijo, ieties ar kariško kirvio svorį, išbandyti skydų sienos jėgą, pasimatuoti ne vieną kilogramą sveriančius geležinius ar odinius šarvus, prisitaikyti įvairių formų šalmus ir skydus. Renginio vedėjų pasirinktas ankstyvųjų viduramžių laikotarpis turi mažai rašytinių šaltinių, tačiau yra atkasama nemažai radinių: buities daiktų, papuošalų, ginklų, kurie gali papasakoti atskiras įdomias protėvių gyvenimo istorijas. „Vikingų kaimo“ naudojami artefaktai yra tikslios archeologinių radinių kopijos – kalavijai, skydai, indai, drabužiai, kurių kolekcija nuolat pildoma, ieškoma naujai atrastų daiktų ir galimybės juos pritaikyti edukacinėse veiklose.
Užsiėmimų vedėjai Judita ir Mindaugas Korsakai teigia, kad labai svarbu ir vaikus, ir  suaugusiuosius nustebinti, sužadinti jų smalsumą ir įtraukti į pažinimo per pojūčius veiklą, nes bandymus pūsti ragą kiekvienas atsimins, o istorijas apie jį gali greit ir pamiršti.
 
Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė