„Teatro P” poezijos skaitymai vaikams bibliotekoje

„Teatro P” poezijos skaitymai vaikams bibliotekoje



0001_290378680_5160234330757512_1062231666895357667_n_1669907346-f861759a0f5c78a2fdbc4bda259b4222.jpg

Birželio 27 d. Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje „Teatras P” pristatė savo pirmąjį poezijos vyksmą vaikams – „Vakaras V”. Į renginį atskubėjusiems jauniesiems bibliotekos skaitytojams, vasaros stovyklos „Skaityk! Kurk! Tobulėk!“ dalyviams, VšĮ Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centro lankytojams aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka, pasitelkdami lietuvių poetų ir rašytojų poeziją, ją žaismingai vertė dainomis, praturtindami interaktyviais intarpais ir savo asmeninėmis istorijomis. Poetinio įkvėpimo kartu su vaikais buvo ieškoma butuose, kiemuose, ežeruose, miškuose. Renginio dalyvių, atėjusių į „Vakarą V“, laukė šokiai, juokingos istorijos, pasakojimas apie krokodilą, paršelių choras, kiškio ausytės, daug dainų, netgi gaudynės ir nepaprastų nematomų saldainių ragavimas. Aktoriai pasirodymo metu betarpiškai bendravo su vaikais ir kalbėjo draugystės, nuotykių, meilės temomis.

Šiuo metu poezijos vaikams yra daug ir labai puikios, tad norisi, kad vaikai atrastų ir mėgautųsi gera lietuvių autorių kūryba. Poezijos skaitymuose buvo skaitomi ir dainuojami Daivos Čepauskaitės, Vainiaus Bako, Sigito Gedos bei Mariaus Marcinkevičiaus eilėraščiai. Šių poetų kūryba išsiskiria tuo, kad pasakoja istorijas, o tai aktoriams yra itin svarbu. Mariaus Marcinkevičiaus ir Daivos Čepauskaitės eilėraščiai yra patrauklūs ir tėvams, ir vaikams, kadangi yra labai žaismingi, vaikiškai nenuspėjami. Sigito Gedos eilės vaikams kupinos suaugusio žmogaus minčių. Aktoriai perteikė šiuos kūrinius tokiomis priemonėmis, kurios buvo suprantamos ir patrauklios netgi prie poezijos nepratusiam jaunajam klausytojui. Pirmasis poezijos vyksmas vaikams – „Vakaras V“ – tai „Teatro P“ ir literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“ komandos bendras projektas, iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

Šie poezijos skaitymai suteikė puikią progą pakviesti jaunuosius renginio dalyvius atostogų metu nepamiršti knygos ir skaitymo bei dalyvauti jau septintame skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“. Nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d. vykstančioje skaitymo skatinimo akcijoje dalyvauti kvietė Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė Milda Bulzgienė.   Ji priminė, jog norint dalyvauti vasaros skaitymo iššūkyje, reikia užsiregistruoti svetainėje www.vasarasuknyga.lt ir perskaičius knygas suvesti jų pavadinimus arba kreiptis dėl registracijos į bibliotekininką. 

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė