Ukrainiečių vaikai mūsų bibliotekoje

Ukrainiečių vaikai mūsų bibliotekoje



0001_labas-tau-sakau-edukacija_1669906305-081c02ca4329ee70438f44863b53ac2b.jpg

Pirmoji pažintis su nuo karo bėgančiomis ukrainietėmis mamomis ir jų vaikučiais įvyko dar kovo 8 dieną Raseinių specialiojoje mokykloje. Čia laikinai buvo apsistoję virš 30 pabėgėlių, kurių liūdną nuotaiką bandė išsklaidyti Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus darbuotojos. Jos atsivežė mažiesiems skirtų paveikslėlių knygelių, žaidimų, saldžių dovanėlių ir LED sensorines lentas, kurios sužavėjo ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius. Edukaciniam užsiėmimui skirtas laikas prabėgo nepastebimai.

Balandžio 9 dieną iš pat ryto bibliotekoje šurmuliavo Raseinių maltiečių sukviesti mūsų mieste gyvenantys ukrainiečiai (ir juos priėmusių raseiniškių šeimos). Ukrainiečiai susipažino tarpusavyje, pabendravo, klausėsi Šiluvos parapijos klebono Erasto Murausko raminančių žodžių ir jo atliekamų dainų. Svečiai buvo supažindinti su viešosios bibliotekos erdvėmis ir teikiamomis paslaugomis. Mažieji renginio dalyviai piešė, žaidė, vartė knygeles. Vėliau kartu su VšĮ Atrask Raseinius direktoriumi Arnu Zmitra vyko į Raseinių Švč. Trejybės Cerkvę, kurioje galėjo uždegti žvakutes ir pasimelsti. Šis renginys padėjo daliai ukrainiečių atrasti mūsų biblioteką ir tapti nuolatiniais jos paslaugų vartotojais. Ypač vaikai susidomėjo žaidimais internete ir virtualios realybės įranga.

Birželio paskutiniąją savaitę didelis būrys Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijos 5-II klasių mokinių dalyvavo tarptautinėje stovykloje „Kelionė į vasarą su knyga". Į šią stovyklą atvyko ir 6 mokiniai iš Ukrainos. Birželio 29 dieną ukrainiečiai kartu su juos lydinčiais pedagogais lankėsi mūsų viešojoje bibliotekoje. Svečiai buvo supažindinti su bibliotekoje eksponuojamomis parodomis, domėjosi Žaidimų kambaryje esančiomis erdvinėmis, muzikinėmis, žaislinėmis ir kitokių rūšių knygomis bei informacinių technologijų paslaugomis, kuriomis naudojasi mūsų bibliotekos skaitytojai.

Rugpjūčio 22 dieną prasidėjo stacionari savaitinė stovykla „Labas, tau sakau“ Raseinių rajone gyvenantiems ukrainiečių vaikams, kurią įgyvendino Raseinių specialiosios mokyklos komanda, padedama kitų kultūros ir švietimo įstaigų darbuotojų. Stovyklos metu buvo siekiama padėti ukrainiečių vaikams pasiruošti naujiems mokslo metams ir per įvairias veiklas pagerinti lietuvių kalbos įgūdžius. Pirmąją stovyklos dieną jaunieji svečiai praleido viešojoje bibliotekoje, kur susipažino su lėlių – literatūrinių personažų paroda „Atėję iš knygų“, išklausė skaidrėmis iliustruotą pasakojimą apie žinomiausius lietuvių vaikų rašytojus ir iliustruotojus, susidomėję vartė ką tik gautas lietuvių autorių knygas vaikams ukrainiečių kalba. Edukacinio užsiėmimo metu buvo kuriamos dioramos – „Mini pasauliai dėžutėse“ pagal žinomus vaikams skirtus kūrinius.

Skaitytojų aptarnavimo ir kraštotyros skyriaus vyr. bibliotekininkas Jonas Brigys vyresnio mokyklinio amžiaus moksleiviams  trumpai pristatė mūsų bibliotekos istoriją, Marcelijaus Martinaičio memorialiniame kambaryje papasakojo apie šį Raseinių kraštui ir bibliotekai ypač svarbų asmenį. Bandyta ieškoti  Raseinių krašto ir Ukrainos istorijos sankirtos taškų. Nedaug, bet vis tik tokių yra. Antai Raseinių krašto pasididžiavimas poetas Maironis 1883 m. trumpai studijavo Kijevo universitete, žinomas Ukrainos rašytojas Andrejus Kurkovas savo romaną "Šengeno istorija" dedikavo M. Martinaičiui, o vienas iš to kūrinio herojų yra Kukutis. Pavyko atrasti ir senesnių ryšių. Dar XVII a. vidurio kazokų kovas ir Raseinių kraštą sieja buvusių Katauskių dvaro savininkų Kotovskių likimai.

Visą spalio mėnesį didelius ir mažus bibliotekos skaitytojus susimąstyti kvietė ukrainiečių vaikų piešinių paroda „Karas vaikų akimis... Skausmas ir viltis“, eksponuojama Informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriuje.

 

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė