Knygos "Grybo auksas" pristatymas ir kūrybinės dirbtuvės su dailininke Lina Itagaki

Knygos "Grybo auksas" pristatymas ir kūrybinės dirbtuvės su dailininke Lina Itagaki



0001_itagakisvet_1651839093-c378621a35b1709caee6627b60e1011d.jpg

Balandžio 26 dieną Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje lankėsi ir su jaunaisiais skaitytojais iš Šaltinio progimnazijos 3a klasės susitiko dailininkė, knygų iliustruotoja Lina Itagaki ir rašytojas Marius Marcinkevičius. Iliustruotoja Lina Itagaki skaitytojams jau gerai žinoma, o bene garsiausiu jos kūrybiniu darbu yra laikomas daug skaitytojų dėmesio sulaukęs komiksas „Sibiro haiku“.

Renginio metu dalyviams dailininkė pristatė savo iliustruotą, šiemet Gražiausios knygos įvertinimą gavusią, Metų knygos 2021 rinkimų akcijoje dalyvaujančią knygą "Grybo auksas", kurioje pasakojama apie garsaus Lietuvos skulptoriaus Vinco Grybo gyvenimą ir kūrybą.

Subtiliomis spalvomis dailininkė kuria knygos „Grybo auksas“ atmosferą, kuri skaitytoją nukelia į XX amžiaus pradžios Lietuvą. Į komiksą perkeltos, ranka perpieštos skulptoriaus Vinco Grybo kurtos skulptūros gražiai įsilieja į bendrą komikso stilistiką, itin į akis stringa į iliustracijas įkomponuotos autentiškos nuotraukos ir siųsti atvirukai artimiesiems. Įdomiausia, kad jie pateikiami XX amžiaus pradžios kalba, kurioje yra šiandien nemažai jau nevartotinų išsireiškimų. Tačiau keliaujant šių laiškų eilutėmis skaitytojo viduje didėja įtampa, kurstoma fantazija ir tarsi verčia patį skaitytoją atsidurti skulptoriaus vietoje. Tuo metu Lietuvoje menkai kas težinojo ir suprato, kaip reikia kurti paminklus, Vincas Grybas čia buvo tarsi vėliavnešys.

Dailininkė papasakojo apie kūrinio gimimo užkulisius.  Pavyzdžiui, kad šis komiksas buvo kurtas net 16 mėnesių, o norint išlaikyti autentiškumą, dėta daug pastangų atrasti to meto nuotraukas ir istorinius dokumentų aprašymus. Skaitydamas knygą skaitytojas keliauja ne tik paskui Vincą Grybą ir jo idėjas, tačiau kartu žvelgia į platesnį istorinį kontekstą, kokiame laikmetyje, kokioje santvarkoje ir kokiomis galimybėmis gyveno tuometinė Lietuva.

Negalima neužsiminti apie patį Vinco Grybo personažą komikse. Čia jis yra vaizduojamas kaip ryžtingas šeimos žmogus, daug atsidavęs Lietuvai ir nepaprastai mylėjęs savo darbą ir juo tikėjęs. Jis skaitytojams, kurie nėra susipažinę su skulptūros menu ir kūrybos užkulisiais, atveria suvokimo duris – kad skulptūra yra ne tik iš tam tikros medžiagos nulipdytas kūrinys. Skulptūra – tai tarsi nauja gyvybė, kurią reikia sukurti ir užauginti.

Po knygos pristatymo moksleiviai dalyvavo intriguojančiose kūrybinėse „pasiskulptūrinimo“, kaip jas vadino dailininkė, dirbtuvėse.

Renginio metu savo knygas vaikams pristatė ir kitas svečias – poetas ir rašytojas Marius Marcinkevičius. Su dideliu susidomėjimu renginio dalyviai išklausė pasakojimus apie rašytojo knygas "Akmenėlis", "Superbobutės", "Betė ir skraidanti gimtadienio dovana".