"Gyvūnai ir jų fotografavimas" su gamtos fotografu Mariumi Čepuliu

"Gyvūnai ir jų fotografavimas" su gamtos fotografu Mariumi Čepuliu



0001_20201207_105708-2-sumazinta_1607607619-aa911977cf4e7e967200b047c3ab0225.jpg

Gruodžio 7 dieną Raseinių Šaltinio progimnazijos ir Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos pradinių klasių mokiniai dalyvavo nuotoliniuose edukaciniuose užsiėmimuose "Gyvūnai ir jų fotografavimas", kuriuos pravedė profesionalus zoologas, ornitologas, gamtos fotografas Marius Čepulis. Jis taip pat yra knygų „Metai. Gamtos fotografo dienoraštis“, „Visa tiesa apie gyvūnus“ ir „Gamtos mokslai 5-8 klasėms pagal Marių Čepulį“ autorius.

Sąmojingais pasakojimais ir komentarais, pralinksminusiais klausytojus, gamtos fotografas apgynė uodus, erkes, gyvates, vilkus ir visus kitus gyvojo pasaulio sutvėrimus, teigdamas, kad gamtoje nėra gerų ar blogų gyvūnų. Visi jie yra reikalingi ir žmogus neturėtų kištis į gamtos tvarką. Neturėtų šerti gyvūnų jiems neįprastu maistu, netrukdytų perinčių paukščių, neliestų rastų jauniklių ir nešiukšlintų. Vaikus nustebino faktai, kad gulbės yra gan pikti paukščiai, o stumbrai visai taikūs ir ramūs gyvūnai, kad elnės ir šernės aršiai gina savo jauniklius ir jų miške reikėtų pasisaugoti, o ežiai neėda grybų ir obuolių, ir dar jiems negalima duoti pieno. Ir protingiausias paukštis tikrai ne pelėda ar erelis, o kranklys. „Būkite gamtoje kaip svečiuose. Gamta nėra mūsų namai, - mes ten turime ateiti, pabūti gražiai ir išeiti“, - teigė Marius Čepulis.

Demonstruodamas įspūdingas gyvūnų nuotraukas Marius Čepulis pasakojo apie ypatingą gamtos objektų fotografavimo specifiką. Fotografui tenka gan toli su savimi gabenti keliasdešimt kilogramų sveriančią ekipuotę, tenka gamintis slėptuves iš šakų, žolių ar samanų, rengtis kamufliažiniais drabužiais. Kai kurios maskuotės ypatingai išmoningos – tai ir pasiūtas arklio kostiumas ar gulbe tapusi valtis su didele fotoaparato objektyvui skirta skyle priekyje. Norint „pagauti“ norimą kadrą, reikia turėti daug laiko, kantrybės, tylos ir svarbiausia – žinių, kur gyvena paukštis ar žvėris, kokie jo įpročiai, elgesys įvairiais metų laikais ir netgi įvairiomis oro sąlygomis.

Renginių pabaigoje klausytojai uždavė daugybę klausimų. Vaikus domino, ar teko fotografui papulti į sudėtingas situacijas, ar buvo kada nors pasiklydęs miške, koks mylimiausias paukštis ir žvėris, kokia pati geriausia fotografija ir kaip reaguoja šeima į jo pavojingą užsiėmimą. Į visus klausimus svečias pateikė išsamius atsakymus.

Nuotoliniuose renginiuose „Gyvūnai ir jų fotografavimas“ dalyvavo Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos 2 ir 4, Raseinių Šaltinio progimnazijos 2a, 2c, 3c ir 4c klasių mokiniai. Dėkojame Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos mokytojoms Virginijai Ralienei, Jūratei Dumskienei, Raseinių Šaltinio progimnazijos mokytojams Raimondai Latvienei, Aušrai Čepauskienei, Žydrūnui Kapočiui ir Liubai Vaigauskienei už aktyvų dalyvavimą Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje įgyvendinamo projekto „Dailininkas ir vaikiška knyga 2020“ veiklose. Projekto partnerė – Raseinių Šaltinio progimnazija. Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Raseinių rajono savivaldybė.

 

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė