Kaniterapija (šunų terapija) bibliotekoje

Kaniterapija (šunų terapija) bibliotekoje



0001_kaniterapija12_1604674202-a790ac90810b583160a9cb4d813cd13a.jpg

Rugpjūčio 17 dieną Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis kaniterapijos (šunų terapijos) užsiėmimas. Jį Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centro lankytojams pravedė psichologė, Kaniterapijos asociacijos narė, kaniterapeutė Joana Grygutis ir jos padėjėja Upė.
Joana Grygutis papasakojo renginio dalyviams, jog kaniterapija susidomėjo dar 2014 metais, lankė Kaniterapijos asociacijos (KA) organizuotus mokymus bei seminarus, su savo šunimi dalyvavo tarptautinėje stovykloje Lenkijoje, kur 2016 metais įgijo kaniterapeutės specializaciją. Jos šešiametė Labradoro retriverė kalytė Kia išlaikė terapinio šuns egzaminą ir jau penktus metus „dirba" drauge su savo šeimininke. Jos kartu veda užsiėmimus vaikams, suaugusiems, neįgaliesiems, senjorams, jų metu skatina dalyvių bendravimą, lavina sensorinius pojūčius, ugdo socialinius įgūdžius, empatiją. Bendravimas su specialiai apmokytu, geranoriškai nusiteikusiu šunimi padeda žmogui atsipalaiduoti, užmiršti savo problemas, mėgautis šuns draugyste.
Atliekamos kūrybinės užduotys, kai šuo entuziastingai ieško paslėptų skanėstų, leidžiasi glostomas, šukuojamas ir klauso renginio dalyvių komandų, suteikia daug malonių išgyvenimų, padeda patikėti savo jėgomis. Viešnios Joana ir Upė renginio dalyviams buvo parengusios nemažai užduočių ir pratimų, kuriuos padėjo atlikti pagrindinė „veikėja" Labradoro retriverė Kia. Edukacijos dalyviai daug įdomaus sužinojo ir apie šunų maitinimą bei priežiūrą.
Šį specialų edukacinį užsiėmimą Raseinių Marcelijaus Martinaičio bibliotekai suorganizavo Kauno apskrities viešoji biblioteka, įgyvendindama Kultūros ministerijos finansuojamą priemonę „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis"

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė