Kūrybinės atminties dirbtuvės su knygos "Sibiro haiku" kūrėjomis

Kūrybinės atminties dirbtuvės su knygos "Sibiro haiku" kūrėjomis



0001_itag2_1604671792-2ed844531fe1bb2f4473c5734559813d.jpg

Rugsėjo 29 dieną įvyko virtualus Raseinių Šaltinio progimnazijos pradinių klasių mokinių susitikimas su knygos „Sibiro haiku“ kūrėjomis – rašytoja Jurga Vile ir dailininke Lina Itagaki.

Knyga „Sibiro haiku“  yra apdovanota Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus Prano Mašioto premija už geriausią 2017 metų vaikų ir paauglių knygą. Gražiausios 2017 metų knygos konkurse dailininkei L. Itagaki skirta pagrindinė premija už inovatyvų aktualios temos pateikimą, taiklų šrifto panaudojimą, jo dermę su įtaigiomis iliustracijomis. Knyga taip pat pateko į kūrybiškiausių 2017 metų knygų dvyliktuką, o 2018-aisiais išrinkta Metų knyga vaikams.

Rašyti apie Sibiro tremtį yra sunku. Vaikams rašyti apie Sibirą dar sunkiau. Tačiau „Sibiro haiku“ pagrindinio veikėjo trylikamečio Algiuko lūpomis pasakojama istorija yra labai organiška, neperkrauta, nesudramatizuota ir nestokoja sveiko humoro. Rašytoja Jurga Vilė pasakojo, kad tai jos tėčio Algio istorija. Dar visai mažas jis buvo su šeima ištremtas į Sibirą. Savo vaikams jis dažnai pasakojo apie ten patirtus sunkumus, praradimus ir retas laimės akimirkas. „Sibiro tema – puiki proga palyginti mūsų kasdienybę su tremties patirtimi ir suvokti, kiek daug turime ir kaip dažnai norime dar daugiau“ – sako rašytoja Jurga Vilė.

Lygiavertė knygos autorė yra dailininkė Lina Itagaki, sugebėjusi suderinti kelis žanrus – komiksus, laiškus, poetinius intarpus ir tekstinį pasakojimą su iliustracijomis. Iliustruotoja puikiai perteikė veikėjų emocijas, stengėsi kuo tiksliau atkurti tremtinių buitį ir būtį, nors dokumentinių to laikotarpio nuotraukų nėra daug. Įdomu tai, jog visą tekstą knygoje dailinikė surašė pieštuku ranka.

Pristačiusios savo bendrą kūrinį, autorės pakvietė vaikus sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse „Su lagaminu į Mėnulį ir toliau“. Pagrindinė dirbtuvių užduotis – susikrauti reikalingiausius daiktus kelionei į nežinia kur ir nežinia kuriam laikui. Vaikai gamino voką - „lagaminą“,  į kurį dėjosi  ne tik tai, kas gyvybiškai reikalinga tokioje kelionėje: batus, paltus, kepures, lašinius, duoną ir kitus praktiškus daiktus. Jie pasiėmė ir tai, kas brangu širdžiai - nuotraukas, mylimiausius žaislus, knygas, spalvotus pieštukus ir daug kitų dalykų, be kurių, gal būt, galima apseiti, bet skaudu ir išvis neįmanoma kažkam palikti visam laikui išvykstant iš gimtų namų. Raseinių Šaltinio progimnazijos 2a, 3c, 3d ir 4c klasių mokiniai uoliai kibo į darbą. Netrukus aplink spalvingus „lagaminus“ ėmė kauptis nupiešti, nuspalvinti, iškirpti, ilgai kelionei paruošti "daiktai".

Susitikimas su rašytoja Jurga Vile ir dailininke Lina Itagaki buvo organizuotas įgyvendinant projektą „Dailininkas ir vaikiška knyga 2020“, kurį parengė Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka. Projekto partnerė – Raseinių Šaltinio progimnazija. Nuoširdžiai dėkojame Raseinių Šaltinio progimnazijos mokytojams metodininkams Raimondai Latvienei, Reginai Kalpokienei, Žydrūnui Kapočiui, mokytojai ekspertei Liubai Vaigauskienei už aktyvų dalyvavimą projekto edukacinėse veiklose. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija ir Raseinių rajono savivaldybė.

 

 

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos informacinių paslaugų ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Jolanta Gudeikytė